סטודנטים בישראל צריכים להיאבק עם יוקר המחייה, החל משכר לימוד גבוה עד תשלום דמי שכירות יקרים. גיוס הון עצמי לקניית דירה נראה בגדר פנטזיה עבור סטודנטים רבים, אבל רכישת דירה ותשלום משכנתא בכול חודש (במקום דמי שכירות יקרים) יכולה להיות צעד חכם עבור אנשים צעירים. לכן לא מעט סטודנטים מוצאים עצמם מתבלטים בנוגע לרכישת דירה או המשך מגורים בשכירות עם תשלומים מופקעים.
אז מה התהליך שעוברים ברכישת דירה?
אם אתם מתלבטים בנושא ורוצים לדעת מה תדרוש קניית דירה, החל מהון עצמי עד לקיחת משכנתא, ואם אתם רוצים לדעת מהי ההתמודדות עם בירוקרטיה הנדרשת ברכישת דירה – כמו למשל הנפקת מסמכים ואישורים של נוטריון הדרושים בתהליך. למשל, ברגע שצריך נוטריון, יש כזה בכל עיר מרכזית שבה יש גם את מוסד הלימודים. סטודנטים בחיפה שלומדים בטכניון יכולים להיעזר בשירות של נוטריון בחיפה. השירות קיים בעיר וכדאי להיעזר בו ולהכיר אותו.
בין היתר תצטרכו להציג הון עצמי מה שיכול לדרוש לקיחת הלוואה או שבירה של תכנית חסכון ולאחר מכן בחירת מסלול משכנתא והגשת בקשה למשכנתא מהבנק. במידה ותקנו דירה מקבלן או מאדם פרטי חשוב שילווה אתכם עורך דין מקצועי בכל שלבי הרכישה.
סטודנטים: האם כדאי לכם לקנות דירה?
שכירות מול משכנתא
סטודנטים בישראל מסבירים כי שכירת דירה במשך לימודים לתואר ראשון ושני עלתה להם כמעט חצי מיליון שקל, בעוד שכסף זה יוכל לשמש את אותם סטודנטים להון התחלתי לרכישת דירה ועבור כמה תשלומי משכנתא טובים. רבים הסטודנטים שמרגישים שבמהלך הלימודים האקדמאים הם מוציאים המון כסף על שכירות, כסף שעובר לבעלי הדירות ולא לבנק לתשלום משכנתא.
וזה נכון: שכירות ממוצעת לדירת 3 חדרים בערים המרכזיות בהן יש אוניברסיטאות גדולות כמו חיפה, ירושלים ותל אביב עומדת על 4,500 שקלים בחודש. שכירות כזאת כפול 4 שנים תגיע בקלות לסכום של 216,000 אלף שקלים. סכום זה יכול לשמש כהתחלה לקניית דירה במגוון ערים בארץ. אם תגורו בבאר שבע בסמוך לאוניברסיטת בן גוריון, תוכלו לחסוך במחירי השכירות עם מחיר ממוצע של 2,500 שקלים לדירת 3 חדרים. הקורונה לא גרמה לירידות מחירים, ולמעשה הם רק ממשיכים לעלות.
הקושי בלקיחת משכנתא מגיע לידי ביטוי בעיקר בסכום ההון ההתחלתי הדרוש ללקיחת משכנתא, סכום שנחשב גבוה כאשר מדברים על דירות פרטיות בעלויות של חצי מיליון ויותר. עם זאת המדינה מציעה לזוגות צעירים להשתתף בתכנית "מחיר למשתכן" המציעה רכישת דירות בעלויות נמוכות יחסית עם הון עצמי נמוך והנחות רציניות במיסים.
מי שישתתף במחיר למשתכן ויזכה בזכות לקנות דירה בתנאים מקלים. אם הדירה לא תהיה קרובה למוסד הלימודים שבו הוא לומד – יוכל לשקול הסטודנט את האופציה של השכרת הדירה והפיכתה לנכס מניב עם שוכרים שישלמו שכירות ויכסו את השכירות שעליו לשלם. כך אפשר לבצע השקעה טובה.
אז מה חושבים הסטודנטים בישראל?
על פי נתונים בשנת 2015 מרבית הסטודנטים בישראל אינם מאמינים שיצלחו לרכוש דירה בזמן לימודי התעודה ויש את מי שהתייאש לגמרי מקונספט של רכישת דירה ואינו מאמין שיוכל לבצע את הרכישה, גם לאחר הלימודים. מדובר על רבע מהסטודנטים שנשאלו באותו הסקר של שנת 2015.
החדשות הטובות הן שלמרות הסקפטיות , לאחר סיום הלימודים – מרבית הסטודנטים ישתלבו במשרות המניבות משכורות יפות ובכך יצליחו לגייס את ההון ההתחלתי עבור דירה בישראל ויוכלו לקחת משכנתא בתנאים נוחים. לכן חשוב לא להתייאש ולהאמין שגם אתם תוכלו לרכוש דירה בעתיד הקרוב (או הרחוק).