מלומדים

תקופת המבחנים בפתח: איך נתמודד עם התקפי חרדה?

תקופת המבחנים בזמן לימודים באקדמיה או במכללות מקצועיות הוא ללא ספק אחת מהתקופות המלחיצות ביותר. הרצון להצליח אבל במקביל גם ללמוד ולשנן יכול להוביל לא פעם לתחושות קשות שיכולות להגיע גם לידי ביטוי בהתקפי חרדה קלים עד חריפים מאוד. התקף חרדה (או התקף פאניקה) מתרחש גם ללא טריגר קודם ומגיע לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים פיזיים הכוללים בין היתר דפיקות לב מהירות, הזעה, צורך דחוף לשירותים לצד סימנים רגשיים כמו למשל תחושה של הצפה רגשית, חרדה עזה ושיתוק שמגיע לידי ביטוי בחוסר יכולת לנשום. ההתקף יכול להתרחש גם בזמן המבחן עצמו ועל כן חשוב מאוד להבין כי התמודדות עם התקפי חרדה היא חיונית לטובת היכולת לשמור על תפקוד כמו גם על מצב של לחץ בריא שלא משפיע על היכולת בלימודים כמו גם בחיים הפרטיים. מה אפשר לעשות בשביל להתמודד עם התקף חרדה? להלן סקירה שתסייע לכם:

תרגול נשימות

תרגול נשימות מהווה דרך מצוינת לטובת התמודדות עם התקף חרדה. למעשה, טיפול מידי בהתקף חרדה יכול לסייע מאוד לסטודנטים שתקופת המבחנים מעוררת אצלם חרדה לנשום עמוק ולהתמקד בנשימות לטובת יצירת רוגע מידי. הטכניקה הטובה והמהירה ביותר היא נשימה עמוקה ואיטית דרך האף ונשיפה לאחר מספר שניות, כאשר מומלץ לתרגל את התרגיל במשך מספר דקות עד שחשים תחושה של רגיעה.

ספירה לאחור

על מנת להתמודד עם התקף חרדה רצוי להפעיל את הדמיון ולדמיין אדם שאתם אוהבים וקרוב אליכם מחבק אתכם. תוך כדי התחילו לספור מהמספר 20 ועד למספר אחד בדילוגים של שניים, כאשר בכל דילוג אתם מזכירים לעצמכם כי יש אדם שנמצא כאן בעבורכם. מדובר בתרגיל שיכול גם להסיט את תשומת הלב מהתסמינים של ההתקף אבל גם לתרום לתחושה טובה יותר בעקבות היכולת להיזכר באנשים שעושים לכם טוב כמו גם בהתנתקות מההתקף עצמו.

שתפו אדם קרוב

היכולת לשתף אנשים אחרים בחרדות ובהתקפי חרדה אותם אתם חווים היא לא פעם מוגבלת ומלווה בתחושה של חוסר נעימות. יחד עם זאת, אם אתם לומדים עם חברים ומתרחש התקף, חשוב מאוד שהם יהיו מודעים לכך וידעו מראש כך שהם יוכלו לסייע לכם באמצעות חיבוק חם, מילה טובה או פשוט שיהיו נוכחים ברגע רק בעצם היותם. יצירת סביבה תומכת ואוהדת יכולה לעודד אתכם להביע הרגשות וגם לקבל סיוע שיוביל בסופו של דבר להתמודדות טובה יותר עם ההתקף, אם הוא מגיע.

פנייה לקבלת טיפול מקצועי

אם אתם חווים התקפי חרדה באופן קבוע ולא רק בזמן תקופת מבחנים המהווה טריגר של ממש, חשוב לפנות לטיפול רפואי אצל רופא המשפחה לצורך קבלת טיפול תרופתי או טיפול בקנאביס, ואצל פסיכולוג או מטפל רגשי אשר ידע לבנות בעבורכם תוכנית טיפול פרטנית. קושי בהתגברות על התקף חרדה כמו גם תחושה של חוסר אונים משפיע מאוד על היכולת שלכם לתפקד בצורה נורמטיבית בזמן תקופה מלחיצה זו ועל כן באמצעות הכלים אותם תקבלו במסגרת הטיפול אפשר בהחלט לקבל שליטה על החרדה.

שתו מים

מדובר בפעולה פשוטה אך אפקטיבית מאוד. בזמן התקף חרדה רבים חשים כי הפה שלהם מתייבש וכי הם לא מצליחים לנשום כשורה. כאשר ההתקף מתחיל מומלץ לשתות כוס של מים קרים ולהקפיד לשתות בלגימות קטנות, כל זאת במטרה להרגיע את התחושות הפיזיות של חוסר האונים והיובש כמו גם לעורר את עצמכם ולהחזיר אתכם למצב של התמקדות בהווה ולא בהתקף עצמו.

לסיכום

התקפי חרדה בזמן תקופת המבחנים היא תופעה נפוצה שעלולה להתרחש ברגע לא צפוי ואפילו בזמן הבחינה. באמצעות הטכניקות אותן הצגנו לכם כאן תוכלו לקבל שליטה מחודשת כמו גם להתמודד בצורה טובה עם התקף, מתוך הבנה עמוקה כי מדובר באירוע חולף אולם במידה ולא מטפלים בו – הוא עלול לשוב בעוצמה חזקה אפילו יותר.

פוסטים אחרונים
Scroll to Top