מזל טוב! את בהריון! ובמקביל את לומדת לתואר במכללה או באוניברסיטה… לכן את כבר תוהה כיצד תשלבי את הלימודים עם כל מה שדורש הריון. להיות בהריון זה דבר שדורש בדיקות ומעקבים, מנוחה לצד ארגונים וסידורים עבור הרך הנולד, ויש את מי שתצטרך להכנס לשמירת הריון או להתאשפז בבית החולים קצת יותר מוקדם ממה שחשבה. בכל מקרה, חשוב שתביני את הזכויות שלך מול מוסד הלימודים ותדעי מה מגיע לך לאחר לידה, וגם מה מגיע לך אם את עוברת טיפולי פוריות.
מדוע סטודנטיות הריוניות זקוקות לזכויות מיוחדות?
מי שנמצאת בהריון דואגת כרגע לא רק לעצמה אלה לעובר בנמצא ברחמה לכן עליה לבצע מגוון רחב של בדיקות שנועדו לוודא כי היא והעובר במצב בריאות טוב ותקין. במידה ומשהו לא תקין או "חשוד" כמו הופיעו דימומים במהלך ההיריון מהנרתיק, אם יש כאבים חזקים ברחם או בבטן, במידה ורמת הסוכר שלך עולה באופן קיצוני וכולי – חשוב לבדוק מיד את הנושא עם הרופא או עם צוות בית החולים ולאחר מכן לבדוק מה הזכויות שלך מול האקדמיה.
נוסף על כך, חשוב להכיר תרחישים שיכולים להתרחש במהלך ההיריון ועשויים להשפיע על המשך מהלך הלימודים, למשל אירועים רפואיים או אירועי רשלנות. אתרים משפטיים יוכלו לתת לכן מידע שיעזור לכן להבין מה עושים במקרה של רשלנות בהריון ולידה ולמי פונים.

זכויות לסטודנטיות בהריון
מוסדות לימוד, ובעיקר אוניברסיטאות גדולות מספקות לסטודנטיות בהריון או כאלה שנמצאות בטיפולי פוריות הקלות וזכויות שונות כמו הארכת לימודים, איסור שלילת מלגה במקרה והסטודנטית נעדרה מהלימודים במהלך ההיריון, יכולת להיעדר משיעורים מבלי לפגוע בלימודים, דחיית הגשת עבודות, בחינות במועדים מיוחדים, מתן הפסקות להתפנות ותוספת זמן בשעת בחינות, השלמות קורסים, דחיית קורסים והשלמות של קורסים שונים.
הזכאות הינה ל-30 אחוזים מכלל השיעורים בהם ישנה חובת נוכחות (ובנושא זה כבר עלתה השאלה האם נכון לחייב סטודנטים להגיע לשיעורים). סטודנטית אחרי לידה תקבל זכאות להיעדרות מ-30 אחוז מהשיעורים זאת למשך שבועיים מרגע הלידה. (הזכויות האלה מתאימות גם למי שקיבל ילד מאומנה או אימץ ילד). זוג שלומד לתואר יוכל להיעדר כ10 אחוזים מזמן קורסי חובה בשנה הראשונה מרגע לידת התינוק, זאת כדי שהזוג או האם יוכלו לטפל בתינוק וגם לסיים בהצלחה את לימודי התואר.
בין היתר תקבל הסטודנטית הטבות כמו אפשרות לצלם חומר לימוד בחינם וחנייה חינם בחניון נוח באוניברסיטה – משום שכולנו יודעות עד כמה קשה למצוא חנייה במוסדות לימוד גדולים. סטודנטית הרה תוכלו להנות ממקום ישיבה נוח בכיתה ובהרצאות.
ומה בנוגע למלגות?
רבות הסטודנטיות שלומדות במוסד לימוד כשהן מקבלות מלגה שמממנת את מחייתן ואת הלימודים. במקרה של הריון חל איסור שלילת מלגה לסטודנטית בעיקר בתואר מתקדם. לאישה הרה יש את הזכאות להאריך לימודים בשני סמסטרים ללא חיוב שכר לימוד או תשלומים נוספים.
בני זוג וטיפולי פוריות
אם בן הזוג שלך מעורב בהריון גם הוא יוכל להנות מכמה זכויות חשובות כמו פטור מנוכחות בשיעורים בזמן בדיקות או ליווי בת הזוג לבדיקות ומעקבים וגם בלידה עצמה. בן הזוג של היולדת יוכל לקבל מועד נוסף לבחינה שנערכה כשלושה שבועות מרגע לידת התינוק.
גם מי שעוברת טיפולי פוריות תוכל להיעדר משיעורים לפי הצורך עבור טיפולים ובדיקות כמו גם עבור אשפוזים או שאר צרכים של טיפולי פוריות.
לסיכום, להוציא תואר בזמן שנמצאים בהריון ויולדים תינוק זה לא קל, אבל אפשרי באמצעות זכויות שהאוניברסיטה חייבת לספק לסטודנטית בהריון. לכן יש לבדוק מה מגיע לך ומה לא. בהצלחה!