מלומדים

אפשר לעבוד מהבית גם בזמן התואר: איך פותחים עוסק פטור לעסק קטן?

פתיחת עסק אולי נשמעת כדבר מסובך למי שלא התנסה בכך, אך האמת שונה למדי. למעשה, עבור מי שנמצאים בשלבים ראשוניים של פעילות עסקית, כמו סטודנטים, עשוי להיות מדובר על סוג "עוסק" פשוט במיוחד – עוסק פטור. מה ההבדל, בין מושג זה לבין "עוסק מורשה" הידוע? כיצד פותחים עסק מסוג כזה? מה זה אומר בפועל? ומה עוד חשוב שתדעו על כך? זהו הסבר קצר:

לפתוח עסק בצורה מסודרת

חושבים לפתוח עסק קטן ולעבוד מהבית במהלך הלימודים? רבים עושים זאת וזהו כיום הליך מוכר ושגרתי למדי. לקראת פתיחת העסק, תצטרכו לבדוק ולהחליט, האם הוא מתאים להגדרה של "עוסק פטור" או להגדרה המתקדמת יותר – עוסק מורשה. עסק קטן יהיה לרוב "עוסק פטור". כלומר פטור מחובת גביית מע"מ מלקוחותיו. אך לא תמיד. מייד נרחיב על הפרטים. במבט על, מי שיבדוק כיצד מבצעים את התהליך הזה, יגלה שהוא לא מסובך מדי. עם זאת, חיוני לעשות אותו בצורה מסודרת. לכן, ניתן לומר שהשלב הראשון בפתיחת עסק, צריך להיות למידת הנושא והיערכות טובה מראש. אגב, “עוסק זעיר" איננו אפשרות נוספת, אלא הכינוי הישן ל"עוסק פטור".

כיצד מחליטים?

האם כדאי לכם לפתוח עוסק פטור ולא מורשה? ראשית, חשוב להבין שזה לא תמיד תלוי בכם. יש נקודות בחוק, שמחייבות פתיחת תיק מסוג כזה או אחר. יש רשימת מקצועות למשל, אשר מחייבים עוסק מורשה. כמו כן, אם מחזור ההכנסות מהעסק שלכם יעלה על סכום מסוים (שמתעדכן מדי שנה), תהיו חייבים להיות מוגדרים כעוסק מורשה. במחזור הכנסות, הכוונה להכנסות ברוטו, לפני הורדת מיסים והוצאות. מאחר שאנו מדברים על עסק קטן לסטודנטים, לרוב, בחירה באפשרות של עוסק פטור אכן תהיה אפשרית. האם זה עדיף ביחס לעוסק מורשה?

עקרונית, בהחלט כן בסיטואציה הזו. לפחות מאחר שזה חוסך הפסד אפשרי (או צורך להעלות מחירים) וגם פשוט יותר בניהול השוטף. בתור סטודנטים שאין להם יותר מדי זמן פנוי, זהו היבט משמעותי. כך גם לגבי העלויות מול רואה חשבון, שתהיינה קטנות יותר, אם תבחרו בכלל להיעזר ברואה חשבון. בתור עוסק פטור, תהיו חייבים להוציא קבלות, לשלם מקדמות מס הכנסה ולהוציא דו”ח שנתי למס הכנסה ודו"ח שנתי למע"מ. לא מסובך יותר מדי, במיוחד כאשר נכנסים לעניינים ומתייעלים בנידון. עוסק מורשה מסובך יותר בהתנהלות. מצד שני, הוא מאפשר לקבל החזרי מע"מ על הוצאות העסק בנסיבות מסוימות. אגב, החוק לא מאפשר להתנהל כעסק מבלי לפתוח תיק ברשויות, כעוסק פטור או מורשה. גם עסק חדש שנמצא ממש בצעדיו הראשונים, גם אם עדיין אין הכנסות, מחויב בכך.

כיצד פותחים עוסק פטור?

אלה כמה נקודות מפתח לגבי תהליך פתיחת התיק:

  • רואה חשבון – לא חייבים הסתייעות ברואה חשבון בכדי לפתוח תיק. מצד שני, הדבר מקל ומומלץ ממילא למי שלא מנוסים בפתיחת וניהול עסקים. פתיחת ה"עוסק" לבד היא בחינם, אך תדרוש טיפול בכך בעצמכם. מצד שני, הסתייעות ברואה חשבון תקל, אך תעלה כמובן כסף.
  • תיק במע"מ – כן, עוסק פטור פטור מעיסוק בנושא מע"מ. אבל עדיין, הוא מחויב בפתיחת תיק במע"מ, בכדי שידעו שהוא.. פטור מעיסוק במע"מ.
  • מס הכנסה – יש לפתוח תיק במס הכנסה. חשוב להבהיר, שעוסק פטור בהחלט לא פטור מתשלום מס הכנסה.
  • ביטוח לאומי – ישנו גם הליך בירוקרטי מול ביטוח לאומי. הסיבה לכך, היא שעצמאי מטפל לבד בתשלומי הביטוח הלאומי שלו, בשונה משכיר שאצלו המעסיק מטפל בכך.

לסיכום

כפי שראיתם, העניין לא מסובך מדי. מה שכן, חשוב לטפל בו בצורה שיטתית ולהבין מה אתם עושים.

פוסטים אחרונים
Scroll to Top